Kasvattaja ja ostaja, välitä pennuista – ja vanhemmista!

Kasvattaja ja ostaja, välitä pennuista – ja vanhemmista!

Jäsenlehdessämme Russeli 4/2023 julkaistu Jouni Heikkisen puheenjohtajan palsta

Kasvattaja ja ostaja, välitä pennuista – ja vanhemmista!

Rotujärjestön puheenjohtajan tehtävän lisäksi hoidan myös pentuvälityksen päivitystä. Tällä hetkellä pentuja on tarjolla enemmän kuin on ostajia.

Yhdistyksen pentuvälityksessä on astutettuja ja jo synnyttäneitä narttuja, jotka täyttävät yhdistyksen varsin ”kevyet” jalostusvaatimukset. Myös Kennelliiton pentulistalla on melkoinen valikoima pentueita, ja jokainen voi käydä sieltä katsomassa, kuinka läheskään kaikki niistä eivät täytä yhdistyksen jalostusvaatimuksia.

Mitä sitten ovat nämä pentueet, jotka ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta jäsenien kasvattamia, mutta jostain syystä pentueet eivät näitä vaatimuksia täytä? Yleisin syy näyttää olevan se, että vanhemmista joko toiselta tai molemmilta puuttuu näyttely- tai koetulos. Muotovalioitahan vanhempien ei tarvitse olla, tittelitkään kun eivät periydy. Mutta se, että vanhemmilla olisi edes se yksi tulos, kertoo muun muassa siitä, että tällä koiralla (pennun vanhemmalla) on ollut päätä ja rohkeutta olla ihmisten ja muiden koirien ympäröimänä.

Kotonahan koira voi olla mitä ihanin ja rauhallisin, mutta paljastuuko todellinen luonne muualla? Voiko se ihana ollakin arka tai jopa aggressiivinen näissä uusissa tilanteissa? Ja miten se luonne periytyy jälkeläisiin?

Ja sitten on ne selitykset, että a) koira on sijoituskodissa eikä siellä treenata näyttelyitä varten tai b) ei ole keritty ilmoittaa näyttelyyn – mutta pennut on pystytty ja keritty tekemään. Erikoista. Ei harvinaista, mutta selitys löytyy monesti.

Kennelliiton pentulistalla on usein myös liian nuorena jalostukseen käytettyjä koiria. Nämä eivät usein täytä jalostuksen tavoiteohjelman minimi-ikää. Joku voisi jopa joskus sanoa, että tehdään pentuja pennuilla. Ajoittain tällä pentulistalla on myös pentueita, joissa yhdistelmän sukusiitosaste on huomattavan korkea, toisin sanoen vanhemmat ovat läheistä sukua keskenään. Jackrussellinterrierien jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) mukaisesti sukusiitosprosentti saa olla korkeintaan 6,25 %. Tämä luku tarkoittaa serkusparitusta.

Nyt kun välityksessä on joka puolella ja eri palstoilla paljon pentueita, pitäisi kasvattajien panostaa ennen kaikkea hyvään suunnitteluun ja vähintään yhdistyksen pentuvälityksen säännöt täyttäviin yhdistelmiin. Terveys ja luonne aina tietenkin tärkeimpinä ajatuksina. Raha päällimmäisenä syynä pentujen tekemiseen (vrt. koiran jalostus ja pentujen kasvattaminen) on aina huono idea.

Ja pentuja hankkivilta toivoisin vieläkin tarkempaa koirien sukujen, pentujen terveystulosten ja kasvattajan tuotantoon ja kasvattajaan tutustumista. Se karvanlaatu ei saisi edelleenkään olla tärkein kriteeri pentua hankittaessa.

Monenmoista juttua on miettivänä niin kasvattajalla kuin pennun ostajalla. Toivottavasti herättelin miettimään ja pohtimaan tulevia suunnitelmia sekä sitä, miten ja mitä niistä kerrotaan pentua haluaville. Ja pennunostajat, kysykää vain lisää tulevista yhdistelmistä. Tärkeällä asialla ollaan kaikki!

Jouni