Suomen Jackrussellinterrierit ry

Rotumestaruudet

Suomen Jackrussellinterrierit ry palkitsee vuosittain jäsentensä aktiivisia jackrussellinterriereitä rotumestaruuskilpailuissa- ja kokeissa.

Rotumestaruuskilpailuista tiedotetaan hyvissä ajoin SJRT ry:n jäsenlehdessä, nettisivuilla ja Facebookissa.

 

MEJÄ – metsästyskoirien jäljestämiskoe

Mestaruuskokeen säännöt

1.§ Koe
Suomen Jackrussellinterrierit ry:n järjestämän MEJÄ-kokeen yhteydessä on yhdessä tuomariryhmässä yhdistyksen rotumestaruuskoe. Kokeen ajankohdan vahvistaa yhdistyksen hallitus. Rotumestarin tulee saavuttaa palkintosija mestaruuskokeen voittajaluokassa. Tasapisteissä rotumestaruuden voittajan nimeää kokeen ylituomari. Kokeessa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia Suomen Kennelliiton hyväksymiä koesääntöjä.

2.§ Osallistumisoikeus
Suomen Jackrussellinterrierit ry:n MEJÄ-mestaruuskokeeseen voivat osallistua Suomen Jackrussellinterrierit ry:n jäsenten omistamat jackrussellinterrierit, joilla on kilpailuoikeus VOI-luokassa. Jos omistajia on useita, riittää, että yksikin heistä on yhdistyksen jäsen. Jäsenyys pitää olla voimassa kokeeseen ilmoittautuessa.

Kokeeseen valitaan enintään kuusi (6) koiraa, ja tämän lisäksi edellisen vuoden mestari on kokeessa puolustamassa mestaruuttaan, mikäli se ilmoitetaan kokeeseen ilmoittautumisajan kuluessa. Mestaruusryhmän koirat valitaan kohdissa 2 – 3 määritellyn valintamenettelyn mukaan. Edellisen vuoden mestari on etuoikeutettu osallistumaan mestaruuskokeeseen suoraan ilman karsintaa.

3.§ Valintamenettely
Mestaruusryhmään valitaan enintään kuusi (6) koiraa seuraavasti:
3.1. Koirat, jotka ovat saavuttaneet suurimman yhteispistemäärän kolmesta (3) MEJÄ-kokeen voittajaluokan (VOI) suorituksesta siten, että vähintään yksi tulos on samalta kalenterivuodelta kuin kyseinen mestaruuskoe.
3.2. Jos VOI-luokan tuloksia ei ole käytettävissä, huomioidaan myös avoimen luokan (AVO) tulokset samalla menettelyllä kuin VOI-luokan tulokset. Tässä kohdassa tarkoitetaan luokkanousijoita eli koiria, jotka ovat juuri nousseet AVO-luokasta VOI-luokkaan. AVO-luokan tulokset lasketaan kertoimella 0,9.
3.3. Jos kohdissa 3.1. ja 3.2. mainittuja kriteereitä täyttäviä koiria ei ole riittävästi, koetoimikunta voi harkintansa mukaan tarvittaessa hyväksyä kokeeseen myös sellaiset koirat, joilla on 2.§:n mukainen osallistumisoikeus kokeeseen, vaikka ne eivät täytä kaikkia 3.§:ssä mainittuja kriteereitä.

Mestaruusryhmän koirat valitaan ensisijaisesti kohtien 3.1. ja 3.2. mukaan.

Tulokset tulee olla saavutettu aikaisintaan 1.4. alkaen edeltävänä vuonna ja viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kyseessä olevaa mestaruuskoetta. Tulokset ilmoitetaan koetoimikunnalle ilmoittautumisaikana. Ilmoittautumisajan jälkeen saavutetut tulokset tulee ilmoittaa koetoimikunnalle heti seuraavana päivänä pisteiden keräämisen päätyttyä.

4.§ Tasapisteet
Tasapisteitten sattuessa mestaruusryhmään pääsijän ratkaisee paras ilmoitettu yksittäinen tulos. Jos pisteet ovat edelleen samat, ratkaisee arpa mestaruuskokeeseen pääsijän.

5.§ Varakoirat
Kaksi (2) varakoiraa valitaan 1 – 3§ esitetyin perustein. 6.§ Kokeen palkinto Rotumestaruuden voittajalle jaetaan kiertopalkinto, jonka nimi on Marskin malja. Kiertopalkintoon kuuluu myös valokuva-albumi, johon omistaja voi kertoa koirastaan kera kuvan. Voittaja huolehtii palkinnosta seuraavaan mestaruuskokeeseen saakka ja on velvollinen toimittamaan sen koetoimikunnalle ennen kyseistä koetta. Voittaja huolehtii kiertopalkintoon kaiverrukset yhdistyksen hallituksen vahvistamalla tavalla. Kiertopalkinnon lisäksi rotumestarille annetaan rotumestaruudesta omaksi muistoksi pienempi pokaali ja kunniakirja.

7.§ Rotumestari
Rotumestari on oikeutettu osallistumaan seuraavaan mestaruuskokeeseen suoraan ilman karsintaa, normaalin ilmoituskäytännön mukaisesti.

Rotumestaruuden voittanut koirakko on oikeutettu edustamaan yhdistystä seuraavana vuonna Terrierien MEJÄ-mestaruuskokeessa. Varakoirakoksi valitaan rotumestaruuskokeessa toiseksi eniten pisteitä saanut. Mikäli koirakko on estynyt, siirtyy osallistumisoikeus aina seuraavalle eniten pisteitä saaneelle. Mikäli kaikki mestaruuskokeessa tuloksen tehneet voittajaluokan koirakot ovat estyneitä, tekee käyttötoimikunta hallitukselle ehdotuksen edustuskoirakosta Terrierien MEJÄ-mestaruuskokeeseen.

8.§ Kokeen järjestäminen
Kokeen järjestelyistä vastaa Suomen Jackrussellinterrierit ry:n hallituksen vuosittain nimeämä koetoimikunta. SJRT ry voi järjestää kokeen yksi tai yhdessä toisen yhdistyksen kanssa. Kokeen ajankohdaksi suositellaan elo–syyskuuta.

9.§ Sääntöjen voimaantulo
Nämä säännöt astuvat voimaan 7.4.2019 ja korvaavat vanhat säännöt. Näitä sääntöjä voi muuttaa vain Suomen Jackrussellinterrierit ry:n hallitus.

Jackrussellinterrierien MEJÄn rotumestarit:

2022   Hunthill’s Thunderball, ohj. Saija Koskinen, VOI 1 / 43 p.
2021   Hunthill’s Samwell, ohj. Saija Koskinen, VOI2 / 38 p.
2020   Hunthill’s Sansa, ohj. Nanna Salonen, VOI3 / 23 p.
2019   Aatu, ohj. Pia Hakkarainen, VOI1 / 45 p.
2018   Russellville’s Krackerjack Keegan, ohj. Anita Toropainen, VOI1 / 48 p.
2017   Russellville’s Krackerjack Keegan, ohj. Anita Toropainen, VOI1 / 43 p.
2016   Jack Lee Mind Hunter, ohj. Minna Sirviö, VOI1 / 47 p.
2015   Russellville’s Krackerjack Keegan, ohj. Anita Toropainen, VOI1 / 49 p.
2014   Russellville’s Krackerjack Keegan, ohj. Anita Toropainen, VOI1 / 48 p.
2013   Cheery Jack’s Rocks The Boat, Ohj. Tea Valokorpi, VOI2 / 38 p.
2012   Riikolan Pelimies, ohj. Martta Peltola, VOI1 / 46 p.
2011   Cheery Jack’s Rocks The Boat, ohj. Tea Valokorpi, VOI2 / 39 p.
2010   Tricksy Rogue’s Aftershock, ohj. Mari Lempiäinen, AVO1 / 48 p. *
2009   Miimoksen Ogen, ohj. Riikka Räisä, VOI2 / 30 p.

*Alkuvuosina sääntöjen mukaan myös AVO-koiran oli mahdollista voittaa mestaruus.

 


Agility

Mestaruuskilpailun säännöt

Rotumestaruudesta kilpailevat ykkös-, kakkos- ja kolmosluokan jackrussellinterrierit omissa säkäluokissaan. Koiran omistajan tai ohjaajan tulee olla Suomen Jackrussellinterrierit ry:n jäsen.

Karsinta
Ykkös- ja kakkosluokilla karsintarata on oman luokan ennalta määrätty rata (joko hyppy- tai agirata). Kolmosluokalla karsintarata on oman luokan kisapäivän ennalta ilmoitettu rata. Kaikissa tasoluokissa karsintaradalta finaaliin etenevät kaikki tuloksen tehneet koirakot.

Finaali
Finaalirata on kolmosluokan kisapäivän ennalta määrätty rata. Ykkös- ja kakkosluokan koirakot osallistuvat kisaan epävirallisesti. Sijoitukset määräytyvät pelkän finaaliradan tuloksen perusteella.

Kilpailussa palkitaan finaaliradan kolmen parhaan joukkoon sijoittuneet sekä paras ykkös/kakkosluokan koira jokaisessa säkäluokassa. Finaaliradan voittaja saa Rotumestari-tittelin jokaisessa säkäluokassa.

Jackrussellinterrierien agilityn rotumestarit:

2020   Pikkuminit: Saaristonsiirin Musta Apila, ohj. Katya Larsson
      Minit: Kisentel’s Raspberry Jam, ohj. Nora Renell
2019   Pikkuminit: Let’s Rock Piano Man, ohj. Einari Pekkala
      Minit: Snapjacks Prince Caspian, ohj. Lotta Mättö
2018   ei rotumestareita (tulokset eivät riittäneet sääntöjen mukaisiin titteleihin)
2017   Kisentel’s Zoolander, ohj. Virpi Koski
2016   Endell What A Night, ohj. Pasi Partanen
2015   Walking Disaster’s Enterprise, ohj. Piia Bergström
2014   Walking Disaster’s Enterprise, ohj. Piia Bergström
2013   ?
2012   Walking Disaster’s Highly Explosive, ohj. Päivi Karjalainen
2011   Jevil’s Xeronimo, ohj. Päivikki Turula

 


TOKO – tottelevaisuuskoulutus

Mestaruuskokeen pistesäännöt
  • Alokkaassa pisteet vaikuttavat sellaisenaan
  • Avoimessa pisteet vaikuttavat sellaisenaan
  • Voittajassa pisteet kerrotaan 1,2:lla
  • Erikoisvoittajassa pisteet kerrotaan 1,4:llä

Kokeen päätteeksi palkitaan Suomen Jackrussellinterrierit ry:n puolesta jokaisesta luokasta paras jackrussellinterrierikoirakko ja kokeen parhaasta jackrussellinterrierikoirakosta kruunataan rotumestari (eniten pisteitä suorituksestaan saanut koirakko, luokasta riippumatta). Mestari saa kiertopalkinnon ja palkitaan russelimaisella palkinnolla. Koiran omistajan tai ohjaajan tulee olla Suomen Jackrussellinterrierit ry:n jäsen.

Jackrussellinterrierien TOKOn rotumestarit:

2020   WW Yangoviper’s Hemuli, ohj. Mari Saarelainen, AVO 240 p.
2019   Rapunzellin Monkey Business, ohj. Alisa Kranni
2018   Rapunzellin Monkey Business, ohj. Alisa Kranni, EVL1
2017   Rapunzellin Monkey Business, ohj. Alisa Kranni
2016   Rapunzellin Monkey Business, ohj. Alisa Kranni, EVL3 / 223,5 p.
2015   Rapunzellin Monkey Business, ohj. Alisa Kranni
2014   Mighty Mischiefer Marlon Brando, ohj. Laura Myllys, VOI 285 p.

 


Rally-toko

Mestaruuskokeen pistesäännöt
  • Alokkaassa pisteet vaikuttavat sellaisenaan
  • Avoimessa pisteet kerrotaan 1,2:lla
  • Voittajassa pisteet kerrotaan 1,4:llä
  • Mestarissa pisteet kerrotaan 1,6:lla

Kokeen päätteeksi palkitaan Suomen Jackrussellinterrierit ry:n puolesta jokaisesta luokasta paras jackrussellinterrierikoirakko ja kokeen parhaasta jackrussellinterrierikoirakosta kruunataan rotumestari (eniten pisteitä suorituksestaan saanut koirakko, luokasta riippumatta). Mestari saa kiertopalkinnon ja palkitaan russelimaisella palkinnolla. Koiran omistajan tai ohjaajan tulee olla Suomen Jackrussellinterrierit ry:n jäsen.

Jackrussellinterrierien rally-tokon rotumestarit:

2020   WW Yangoviper’s Hemuli, ohj. Mari Saarelainen, VOI 91 p.
2019   WW Yangoviper’s Hemuli, ohj. Mari Saarelainen, VOI 98 p.
2018   Jackobean Phasianus Colchicus, ohj. Essi Autio, MES 123,2 p.
2017   Karrell Lord Chester, ohj. Leena Alasorvari, MES 76 p.
2016   Karrell Lord Chester, ohj. Leena Alasorvari, RTK3 TP / VOI 97 p.

 


VERI – vesiriistakoe

Suomen Jackrussellinterrierit ry:n vesiriistamestaruuskokeen säännöt

1. Tarkoitus
Kokeen tarkoitus on edistää noutavien jackrussellinterrierien koulutusta, lisätä ja laajentaa lajin harrastajien määrää sekä tehdä tunnetuksi rodun käyttöä vesilinnun metsästyksessä.

2. Kokeen järjestäminen
Jackrussellinterrierien vesiriistamestaruuskokeessa (VERI-mestaruuskoe) noudatetaan SKL-FKK:n vahvistamia terrierien ja mäyräkoirien vesiriistakokeen sääntöjä. Jackrussellinterrierien rotumestaruudesta kilpaillaan yksipäiväisessä ja -luokkaisessa kokeessa, joka järjestetään viimeistään kahta (2) viikkoa ennen luolakoirarotujen vesiriistamestaruuskoetta. Kokeen järjestämisestä vastaa Suomen Jackrussellinterrierit ry.

3. Kokeeseen ilmoittautuminen
Kokeeseen ilmoittaudutaan kirjallisesti Suomen Kennelliiton ohjeiden mukaisesti.

4. Osallistumisoikeus
Kokeeseen osallistuvan koiranohjaajan tai omistajista vähintään yhden tulee olla Suomen Jackrussellinterrierit ry:n jäsen. Jäsenyys pitää olla voimassa kokeeseen ilmoittautuessa. Edellisen vuoden mestari on etuoikeutettu osallistumaan mestaruuskokeeseen suoraan ilman karsintaa, mikäli se ilmoitetaan kokeeseen ilmoittautumisajan kuluessa. Kokeeseen ovat etusijalla koirat, jotka ovat kilpailuvuonna tai edellisenä vuonna saavuttaneet yhden VERI 1 -tuloksen. Mikäli koe ei tule täyteen edellä mainituista, on osallistumisoikeus VERI 2 -tuloksen saaneilla ja heidän jälkeensä vielä VERI 3 -tuloksen saaneilla. Osallistumisoikeuden mahdollistama tulos pitää olla edellisen vuoden mestaruuskokeesta tai sen jälkeen hankittu. Saavutetut pisteet palkintosijan sisällä ratkaisevat osallistumisjärjestyksen. Tasatilanteessa kokeeseen osallistuminen päätetään arpomalla. Mikäli kokeessa on vielä tilaa, ovat myös VERI 0 -tuloksen saaneet sekä ensikertalaiset oikeutettuja kisaamaan mestaruudesta. Kokeen mestaruudesta kisaavien koirien enimmäismäärä on kahdeksan (8) koiraa.

5. Arvosteleminen
SJRT ry:n käyttötoimikunta nimeää kokeen tuomarin, jonka hallitus hyväksyy. Rotumestariksi tulee koira, joka saavuttaa kokeen korkeimman palkintosijan ja sen sisällä
suurimman pistemäärän. Tasatuloksessa mestaruuden voittaa koira, joka saa korkeimmat pisteet eri osa-alueista seuraavassa järjestyksessä: haku, nouto, jäljestäminen. Mikäli pisteet ovat edelleen tasan, kokeen ylituomari ratkaisee voittajan.

6. Rotumestari
Rotumestari on oikeutettu edustamaan yhdistystä luolakoirarotujen vesiriistamestaruuskokeessa, mikäli se täyttää kyseiselle kokeelle asetetut osallistumiskriteerit. Kokeeseen voidaan tarvittaessa nimetä myös joku muu koira, joka täyttää osallistumiskriteerit.

7. Kokeen talous
Kokeen taloudesta on vastuussa Suomen Jackrussellinterrierit ry.

8. Muutokset
Muutokset näihin sääntöihin valmistelee Suomen Jackrussellinterrierit ry:n käyttötoimikunta ja hyväksyy hallitus. Säännöt astuvat voimaan 30.8.2020 alkaen.

Jackrussellinterrierien VERI:n rotumestarit:

2022   Ballbreaker’s Bushwacker, ohj. Jenni Lindqvist, VERI 1 / 30 p.