Rotujärjestön puolto Kennelliiton pentuvälityksessä

Rotujärjestön puolto Kennelliiton pentuvälityksessä

Jalostuskoirille asetettavat suositukset, jotka vaikuttavat rotujärjestön puoltoon Kennelliiton pentuvälityksessä oleville pentueille, ja jotka on todennettavissa KoiraNetistä.

Suosituksissa lähisukulaisella tarkoitetaan koiran vanhempia ja pentuja sekä täysi- ja puolisisaruksia.

  • Jalostuskoiran ikä vähintään 24 kk astutushetkellä, koskee molempia sukupuolia.
  • Näyttelystä vähintään tulos hyvä (H) TAI hyväksytty jalostustarkastus TAI hyväksytty käyttökoetulos (LUT/LUME/MEJÄ/VERI).
  • Suurin jälkeläismäärä Suomessa koiran elinaikana on 60 pentua. Urokselle rekisteröidään korkeintaan 60 jälkeläistä kuitenkin niin, että viimeinen rajan ylittävä pentue rekisteröidään kokonaisuudessaan.
  • Urokselle suositellaan 2-3 ikävuoden välille enintään 3 pentuetta ja samoin 3-4 vuoden ikävuoden välille enintään 3 pentuetta.
Polvet ja silmät
  • Polvet 0 tai korkeintaan 1. Jos toisella vanhemmalla on polvitulos 1, yhdistelmän toisella osapuolella tulisi olla polvitulos 0.
  • Perinnöllistä kataraktaa sairastavaa koiraa ei saa käyttää jalostukseen.
  • Jos koiran lähisukulainen saa perinnöllinen katarakta-diagnoosin, urosta ei käytetä jalostukseen ennen neljän (4) vuoden ikää ja narttua ennen kolmen (3) vuoden ikää.
  • Sellaista yhdistelmää, jossa molempien lähisukulaisella on todettu perinnöllinen katarakta, ei suositella.
  • Jos koira saa perinnöllinen katarakta, epäilyttävä -diagnoosin, suositellaan jalostuskäytön lykkäystä yhden (1) vuoden ajan ja silmätarkastuksen uusimista ennen jalostuskäytön aloittamista.
  • Lasiaisen rappeuma -diagnoosin saanutta urosta ei suositella käytettäväksi jalostukseen ennen neljän (4) vuoden ikää ja narttua ennen kolmen (3) vuoden ikää. Yhdistelmän toisella osapuolella tai sen lähisukulaisilla ei saa olla todettuna lasiaisen rappeumaa.
  • Jos koiralla on koskaan todettu ylimääräisiä ripsiä (yleisimmin distichiasis-diagnoosi, mutta myös trichisiasis, cilia aberranta jne.), tulisi yhdistelmän toisen osapuolen olla sellainen, ettei sillä koskaan ole todettu ylimääräisiä ripsiä. Jos ylimääräisten ripsien diagnoosin vakavuusaste on kohtalainen tai vaikea, ei koiraa tulisi käyttää jalostukseen.
  • Jos koiralla on todettu persistoivia pupillaarimembraania diagnoosilla PPM iris-iris, tulisi yhdistelmän toinen osapuoli olla sellainen, ettei sillä ole todettu PPM:ää. Koiria, joilla on todettu muita PPM:n muotoja kuin iris-iris, ei suositella käytettäväksi jalostukseen.
  • Muiden rodussa toistaiseksi yksittäisinä diagnooseina löytyneiden silmäsairauksien suhteen suositellaan, että yhdistelmän toisella osapuolella tai sen lähisukulaisilla ei saa olla todettuna samaa vikaa. Jos silmämuutosten vakavuusaste on vakava, ei koiraa tule käyttää jalostukseen.
Luusto
  • Jalostukseen käytettävälle koiralle suositellaan virallista selän röntgenkuvaamista välimuotoisen lanneristinikaman (LTV) ja välimuotoisten nikamien (VA) osalta. Suositellaan, että ainakin toinen yhdistelmän osapuolista on virallisesti selkäkuvattu. Jos kuvatun selkätulos on muu kuin LTV0, silloin toisen osapuolen tulee olla myös selkäkuvattu ja lausuttu LTV0. LTV1–LTV4 -tuloksen saaneet koirat suositellaan yhdistämään vain LTV0-koirien kanssa.
Sukusiitosprosentti ja sukukatokerroin

Yhdistelmän sukusiitosprosentti 6,25 % tai sen alle (laskettuna 5 sukupolvella). Sukukatokerroin 0,75 (75%) tai sen yli (laskettuna 5 sukupolvella).

Yhdistelmän uusinta

Samaa yhdistelmää ei suositella uusittavaksi. Yhdistelmä voidaan uusia kerran, jos ensimmäiseen pentueeseen on syntynyt vain 1-2 pentua. Yhdistelmää, joka on tuottanut sairaan jälkeläisen, ei uusita lainkaan.

Ulkomaiset jalostuskoirat

PEVISA-ohjelman suhteen noudatetaan ulkomaalaisten koirien poikkeussääntöä.